Klinikkens vejledning

Drænbehandling

Mellemørebetændelse er en hyppig sygdom, så der er ikke noget unormalt i, at et barn får enkelte tilfælde af denne sygdom. I den efterfølgende tid vil der altid være væske på mellemøret (hulrummet bagved trommehinden). Hos langt de fleste forsvinder væsken af sig selv i løbet af uger til måneder.
 
De fleste børn mærker intet til væsken på mellemøret og som udgangspunkt skal man ikke gøre noget ved dem.
 
Nogle børn kan dog være meget generet med dårlig nattesøvn, ændret adfærd, nedsat hørelse og sprogproblemer.
 
Nogle børn er udover vedvarende væske på mellemøret generet af gentagne mellemørebetændelser, med feber og ørepine.
 
Hvis barnet er generet af væske gennem længere tid (som udgangspunkt 3-6 måneder) eller har hyppige mellemørebetændelser, kan man vælge at indsætte et lille dræn i trommehinden, ved en mindre operation. Drænet sørger for, at mellemøret bliver ordentligt udluftet og evt. puds eller væske kan slippe væk gennem drænet, i stedet for at trykke og genere.
 
OPERATION
Operationen foregår i fuld bedøvelse på klinikken, med hjælp fra erfaren narkoselæge.

Ved operationen laver man et hul i trommehinden, suger al væske og pus ud fra mellemøret, og indsætter et lille dræn i hullet.
 
EFTERFORLØB
Drænets placering og funktion kontrolleres ca. 1 måned efter operation og derefter hvert halve år indtil de er faldet ud og trommehinden er intakt. Dræn ligger i gennemsnit 6-8 måneder, men liggetiden svinger meget lige fra et par dage til op til 2 år. Det kan flyde fra øret lige efter operationen, men stopper som regel efter få dage. Når drænet er blevet afstødt vokser trommehinden sammen igen.
 

RISIKO VED DRÆN
 
1: Nogle få procent er uheldige at få tendens til gentagne episoder med flåd fra øret. Barnet er oftest ikke påvirket af dette og det kan sædvanligvis let behandles med øredråber.

2: Blivende perforation (hul) af trommehinden efter drænet er afstødt (få procent).